0495 47 55 29 hallo@valeriedewitte.be

Museum voor Schone Kunsten Gent

Sinds 2016 werk ik als museumgids in het oudste en wellicht ook het mooiste museum van België: het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

 

Ik maak jou graag wegwijs in de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen, en dat in het Nederlands, Engels of Italiaans.

Op vraag van het museum werkte ik een aantal thematische rondleidingen in de vaste collectie uit:

  • Into the blue. Kunst bekent kleur
  • Italiaanse kunst: il bel paese in de schone kunsten
  • In de voetsporen van de klassieke oudheid (voor het middelbaar onderwijs, ideaal voor leerlingen die Latijn volgen)
  • Klassieke mythologie (voor volwassenen)
  • Ogen en oren te kort: de vijf zintuigen 
  • Requiem. De kunst van het rouwen

Vanaf 25 november 2023 tot en met 28 april 2024 zal de tijdelijke tentoonstelling “Onder vrienden” te zien zijn. Verzamelaars van oude en moderne meesters tonen verborgen pareltjes uit hun privé-collecties. Je vindt er Rubens en Rodin zij aan zij van Snijders en Spilliaert.

 

Voor het reserveren van een geleid museumbezoek, neem je contact op met de dienst BoekjeBezoek van Stad Gent.

 

 

 

Sint-Pietersabdij Gent

 

Sinds 2019 gids ik op één van de locaties van Historische Huizen: de Sint-Pietersabdij. Dwaal je liever niet alleen door de eeuwenoude pandgangen? Duik dan samen met mij de geschiedenis van deze benedictijneradbij in.

Een overzicht van alle lopende en toekomstige tentoonstellingen vind je op de site van de Sint-Pietersabdij.

 

Industriemuseum

 

In 2022 ben ik gestart als gids in het Industriemuseum, het voormalige MIAT (Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel). Ik maak jou graag wegwijs in de wereld van mensen en machines.

Verken je liever de sporen van het industriële verleden in de stad? Dan neem ik je mee op stap langs (textiel)fabrieken en beluiken.

Vanaf 1 december 2023 loopt de tijdelijke tentoonstelling “FERRO NON FERRO”, over metaalnijverheid en machinebouw.

Meer info vind je op de site van het Industriemuseum. 

 

 

 

Gent verkennen met een stadsgids

Het Lam Gods door de gebroeders Van Eyck is één van mijn specialiteiten.

Of je er nu voor de allereerste keer komt of graag terugkeert, er valt keer op keer heel wat te beleven en te ontdekken in Gent!

Ken je Gent helemaal nog niet? Dan is de wandeling vol Gentse hoogtepunten doorheen de historische binnenstad zeker iets voor jou!

Ben je al vertrouwd met de Arteveldestad? Wat dacht je dan van een stadswandeling in het teken van het Lam Gods? De rondleiding is een puzzel die samen met het publiek gelegd wordt. Welke elementen uit het schilderij van de gebroeders Van Eyck keren terug op en achter de Gentse gevels? De wandeling voert ons langs locaties die verband houden met details uit de panelen van het beroemde veelluik. Optioneel kunnen we eindigen in de Sint-Baafskathedraal voor een bezoekje aan het gerestaureerde Lam Gods.

Kies je liever voor een andere insteek? Dan zal een stadswandeling met focus op hedendaagse kunst en street art in de stad of een avondwandeling in het feëriek verlichte Ghent by night jou zeker kunnen bekoren. Voor literatuurliefhebbers is er ook een literaire wandeling in de voetsporen van schrijvers.

 

De kostprijs hangt af van de duur van de wandeling. Een stadswandeling van 2u of 3u komt respectievelijk op 180 of 270 euro. Een drankstop inlassen is mogelijk. De kostprijs van de consumptie is niet ingebrepen.

Een groep telt maximum 15 deelnemers.

 

Wat deelnemers achteraf schrijven

Prima gegidste en interactieve rondleiding bij een beperkte selectie van schilderijen in de nieuwe opstelling van het museum. Interessant was vooral het historisch overzicht van de herkomst van de kleur (pigmenten, planten) en de veranderende gevoelswaarde van blauw door de eeuwen heen.”

“De originele invalshoek bood de ideale introductie tot de vaste collectie van het MSK. De afwisseling tussen feiten en anekdotes zorgde voor een heel geslaagd bezoek!”

“We hebben enorm genoten van jouw gepassioneerde rondleiding in de tentoonstelling De dames van de barok. Bedankt!”

“Nog eens in naam van ons groepje heel hartelijk bedankt voor het geleid bezoek deze namiddag. Boeiend, aangenaam, en op een heel rustige manier gebracht. Proficiat!”

“Valerie, nogmaals bedankt voor de zeer interessante toelichting gisteren. We mogen niet alleen fier zijn op onze Vlaamse meesters (Van Eyck & co.), maar ook op het aanwezige gidsentalent!”

“We hebben genoten van je lezing gisterenavond!”

Rondleiding Gent

Pin It on Pinterest