0495 47 55 29 hallo@valeriedewitte.be

Museum voor Schone Kunsten Gent

Sinds 2016 werk ik als museumgids in het oudste en wellicht het mooiste museum van België: het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Ik gids er de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen voor scholieren en volwassenen, en dat in het Nederlands, Engels en Italiaans.

Het Lam Gods door de gebroeders Van Eyck is één van mijn specialiteiten.

Op vraag van het museum werkte ik ook een aantal thematische rondleidingen uit:

  • Into the blue. Kunst bekent kleur
  • Italiaanse kunst: il bel paese in de schone kunsten
  • In de voetsporen van de klassieke oudheid (voor het middelbaar onderwijs, ideaal voor leerlingen die Latijn volgen)
  • Klassieke mythologie (voor volwassenen)
  • Ogen en oren te kort: de vijf zintuigen 
  • Requiem. De kunst van het rouwen

Meer informatie over het aanbod themawandelingen vind je op de website van het MSK.

Regelmatig verzorg ik Het schilderij van de maand, dat telkens op de laatste zondag van de maand doorgaat. Eén uur lang ontrafel ik samen met het publiek één werk uit de vaste opstelling.

Hou dus zeker de activiteitenpagina van het MSK in het oog!

 

Sint-Pietersabdij Gent

 

Sinds 2019 gids ik op één van de locaties van Historische Huizen Gent: de Sint-Pietersabdij. Dwaal je liever niet alleen door de eeuwenoude pandgangen? Duik dan samen met mij de geschiedenis van deze benedictijneradbij in.

Van 22 oktober 2021 tot en met 6 maart 2022 loopt de tentoonstelling Wonderlycke voyage. Je onderneemt een spannende zeereis naar het achttiende-eeuwse Oost-Indië aan de hand van het dagboek van een Gentse priester.

Een overzicht van alle lopende en toekomstige tentoonstellingen vind je hier.

Als je mij wil boeken, zowel voor het MSK als voor de Sint-Pietersabdij, dan verloopt dat via de website van BoekjeBezoek van Stad Gent.

 

Gent verkennen met een gids

 

Of je er nu voor de allereerste keer komt of graag terugkeert, er valt keer op keer heel wat te beleven en te ontdekken in Gent! Wat dacht je van een stadswandeling in het teken van het Lam Gods?

De rondleiding in de historische binnenstad is als een puzzel die samen met het publiek gelegd wordt. Welke elementen uit het schilderij van de gebroeders Van Eyck keren terug op en achter de Gentse gevels? De wandeling voert ons langs locaties die verband houden met details uit de panelen van het beroemde veelluik. Optioneel kunnen we eindigen in de Sint-Baafskathedraal voor een bezoekje aan het gerestaureerde Lam Gods.

De kostprijs hangt af van de duur van de wandeling. Een stadswandeling van 2u komt op 120 euro, voor 2,5u of 3u betaal je respectievelijk 150 euro of 180 euro. Een drankstop inlassen is mogelijk. De kostprijs van de consumptie is niet ingebrepen.

Een groep telt maximum 20 deelnemers.

 

Wat deelnemers achteraf schrijven

Prima gegidste en interactieve rondleiding bij een beperkte selectie van schilderijen in de nieuwe opstelling van het museum. Interessant was vooral het historisch overzicht van de herkomst van de kleur (pigmenten, planten) en de veranderende gevoelswaarde van blauw door de eeuwen heen.”

“De originele invalshoek bood de ideale introductie tot de vaste collectie van het MSK. De afwisseling tussen feiten en anekdotes zorgde voor een heel geslaagd bezoek!”

“We hebben enorm genoten van jouw gepassioneerde rondleiding in de tentoonstelling De dames van de barok. Bedankt!”

“Nog eens in naam van ons groepje heel hartelijk bedankt voor het geleid bezoek deze namiddag. Boeiend, aangenaam, en op een heel rustige manier gebracht. Proficiat!”

“Valerie, nogmaals bedankt voor de zeer interessante toelichting gisteren. We mogen niet alleen fier zijn op onze Vlaamse meesters (Van Eyck & co.), maar ook op het aanwezige gidsentalent!”

“We hebben genoten van je lezing gisterenavond!”

Rondleiding Gent

Pin It on Pinterest